2018年4月24日 星期二

保濕面膜開架之選- 妝蕾 ®泰國蠶絲面膜

原來小妹真係好耐無更新BLOG...事源係工作關係加上小小懶惰令到暫停咗一段時間,不過大家放心,小妹之後都會勤力KEEP住UPDATE!

懶惰嘅小妹今次決定要向大家介紹一件懶人必備護膚產品 - 妝蕾 ®泰國蠶絲面膜。


於2014年諾帕頓·礽西先生在泰國研發出妝蕾 ®泰國蠶絲面膜,以與人體皮膚極相似並且具有強力精華液儲存力嘅蠶絲製成。面膜不單貼敷性強,而且滲透力強,再加上蠶絲具有多種胺基酸,有助將精華液滲入肌底補水同時促進肌膚代謝,令肌膚長效展現光澤感。

妝蕾 ®泰國蠶絲面膜至今全球銷量已經突破2億多片,不單係泰國人氣面膜之選,連有面膜狂人之稱嘅范爺(范冰冰)同內地人氣影星林允都選用。


未敷面膜之前當然要確保買到正貨先,如果用到假貨仿版,無功效事小,敷壞皮膚事大呀!

首先當然去指定零售商買就最好啦!妝蕾 ®泰國蠶絲面膜 已經登陸全線SASA化妝品、萬寧、屈臣氏、雅施ASTER及阿布泰國生活百貨。

當然有可能其他地方都會有售,小妹一於同大家分享下點分辨真偽妝蕾®泰國蠶絲面膜。

 

真嘅妝蕾®泰國蠶絲面膜(金)包裝上有Gold字,無嘅就好可能係假貨。

另外,包裝後面有圖文並茂嘅使用說明同正貨QR CODE防偽標籤添!


最重要係正貨QR CODE防偽標籤,只要刮去銀色塗層見到16個位數字防偽驗証碼。


SCAR個QR CODE,輸入16個位數字防偽驗証碼就可以Check到係唔係正貨,而且仲可以了解到面膜更多資料,用家就可以用得安心。

介紹完點買正貨,當然到試用分享啦!


妝蕾 ®泰國蠶絲面膜分別有金色及銀星兩款不同功效,每盒有10片。

金色功效主要以緊緻、亮白和淡斑去痘為主,含有具抵抗黑色素生成的金箔、能保濕抗皺的蝸牛原液、有助修補肌膚細胞及延緩皮膚衰老的膠原蛋白。

銀色功效主要以保濕、提亮、收毛孔為主,含有舒緩肌膚敏感的尿囊素、具保濕潤肌功效的甘油及甜菜鹼。


敷面膜前當然要知點用啦!每片包裝上都圖解使用。

當然係香港指定零售商買仲有中文使用說明添~ 


打開包裝就見到用白色膠膜和藍色纖維紙包住嘅面膜。先撕去白色膠膜並敷於面上,定好位置後再撕走藍色纖維紙,敷10-20分鐘就OK!


小妹因為面上出咗不少痘痘,所以首先用咗金色,希望可以去痘先。


用完幾片後,面上痘痘出少咗,而且痘痘印有減淡...小妹比較高興係膚色有改善,用後起碼無咁「黑面」情況。

保濕方面都不錯,因為敷完面部唔再乾繃繃。


之後試埋銀色,要為肌膚保濕同提亮。

銀色真係保濕一流呀!小妹用完最大感覺係個妝KEEP到一日,溶妝情況減少。而且上妝時更貼服,好大機會係因為面膜具有持久保濕功效。

敷完唔化妝面上好似有層水膜包住肌膚,令肌膚水潤光澤同時減少肌膚水分蒸發,全日都唔會感到面乾要噴保濕。


小妹有好康情報...依家莎莎萬寧等都係$7X就已經有10片,啱曬日日敷嘅朋友入手啦😆!記得認住個方形QR Code防偽標籤同16個位防偽碼先係正貨😉


文章介紹為個人喜好及用後心得,不同人士各有喜好,體質亦各有不同~

是次產品及成分資料由妝蕾 ®香港獨家總代理提供

小妹仲有其他Blog,FB PageIG,歡迎大家去睇~