2015年4月1日 星期三

滘西洲半天遊之『洪聖爺』生日-Part 1

2015年4月1日除咗係Aprilʻs Fools之外,其實仲係洪聖寶誕正日添~~


到底咩係洪聖寶誕?!其實就係紀念洪聖大王的節日。相傳洪聖大王是唐朝重臣,姓洪名熙,官至番禺刺吏,通曉天文地理,常幫助商旅漁民;據説,他死後英靈不滅,屢次拯救人民於災難。為了紀念他並祈求庇蔭,沿海漁民建廟祀奉,將其奉為海神。

話說小妹上幾輩人都仲算係靠海為生,所以小妹唔多唔少都對洪聖寶誕有少少情意結...正值洪聖寶誕小妹就到咗已列為香港法定古蹟嘅西貢滘西洲洪聖古廟睇下到底大家係點慶祝...


每年寶誕前夕及當天滘西洲洪聖古廟對開都會有一連串慶祝活動,當中包括戲棚內演大戲、舞龍、獅及麒麟、買花炮...當然正日活動會比較豐富啦!


好啦!一於跟小妹一齊出發啦!Letʻs Go!

由於滘西洲都係海中心一個小島,所以都要坐船去,滘西洲理事會都會有免費船接送(西貢碼頭上船)或者可以自費搭其他非大會船隻(價錢大約$30-50一程)


一於大會船都會係船頭掛上一塊紅布,寫上恭祝洪聖寶誕滘西值理會專船!


而且船身都是插滿不同祝賀說話嘅旗!放心有好多隻船,小妹都係等咗半小時就上到船啦!

上船後大約35分鐘就可以到達,船程期間可以到船頭吹下海風都幾寫意呀~~


未上岸已經見到好多個花牌,個個都係祝賀洪聖寶誕...


遠遠仲有個戲棚添!同平日神功戲戲棚都係大同小異。


終於上岸啦!由於每年都係由著名粵劇大老倌龍貫天同尹飛燕主演正日戲寶...細細聲講平日佢地一張戲飛都要講成幾佰蚊,貴可以去到成仟蚊,依家唔洗錢就可以睇到都幾好~~


上岸見到家家戶戶都係開住大門歡迎家人賓客回來...依種咁有70,80年代屋村風味,家家戶戶都好似朋友,唔似依家「隔離」鄰舍嘅感覺!

一入到去當然係要去搵「阿爺」食飯啦!


講緊係洪聖爺請食生日飯,免費呀!人人有份,但先到先得,派完就無啦!


都幾大碗嫁,個個都食得津津有味,可惜小妹來遲一步,到嘅時候已經派完(時間大約12點),但小妹都可以到堂姊家食佢地煮好嘅生日飯,總算唔會餓親。

大家都可以放心島上係有士多,如果食唔飽都可以係士多買野食~

今日介紹住咁多先,想知到底洪聖寶誕有咩吸引小妹就要留意下一篇滘西洲半天遊之『洪聖爺』生日-Part 2啦!


希望大家會鍾意小妹分享,小妹仲有其他Blog,FB PageIG,歡迎大家去睇~

Blogspot | TheZtyle | Glamablog | BE | iTrial | F&B | Weshare | Elle | Pixnet | Openrice