2015年12月5日 星期六

聖誕輕鬆Set出適合髮型|LUCIDO-L 女性造型指導工作坊

又到聖誕又到聖誕,又係Party Time時間...小妹去Party除咗擔心個妝化得唔靚之外,當然就係怕個頭Set得唔好,一把長長頭髮如果束成馬尾有時都幾浪費,但如果放頭髮又怕好似一堆堆亂草一樣,點算好呢?!

有見及此小妹早前就參加咗LUCIDO-L x iTrial舉辦嘅女性造型指導坊,一於學下點為自己輕鬆Set出合適髮型。



當日到達工作坊現場就已經見到林林總總不同嘅LUCIDO-L產品啦!


美髮產品又點只咁少,仲有另一張枱都排隊出較皇牌和受歡迎產品添...


唔少得當然每個人都有一個位置安坐座,齊備直身鏡、要用嘅產品等...一陣可以大顯身手,為自己慢慢Set頭。


枱上多款不同產品,包括:Designing air #持久定型噴霧、Designing aqua #捲曲髮水 (配合捲髮棒用)、輕柔亮澤美髮油、豐盈空氣感髮蠟、彈性束感髮蠟(前排由左至右)、Designing whip #彈性曲髮泡沫 、Designing Aqua #曲線復現噴霧 (曲髮造型專用)、Designing tube #補濕柔亮髮霜、輕柔亮澤美髮啫喱、立體曲髮髮蠟(後排由左至右)。


當日導師為大家講解好多長頭髮Set頭嘅小資訊,例如:日韓曲髮分別、今年比較流行嘅Look、厚薄頭髮Set頭Tips...


當然唔少得教大家善用美髮產品為Set頭做好準備,再用美髮器Set頭,最後用上定型產品定好頭型。


右面就係輕柔亮澤美髮油,用於使用美髮器前,揼出3-4泵份量(頭髮長過肩部份量)於手上先塗上一面頭髮,然後再加1-2泵份量再塗另一面頭髮。小Tips將手指分開抓入頭髮效果更佳更均勻。這髮油可以保護頭髮,免於令頭髮經電熨後失去光澤。

使用美髮器後就用中間Designing aqua #捲曲髮水,輕搖後擠出一小球塗於已捲曲髮尾上,小Tips就是好像揸拳頭一樣揸上頭髮,但要輕手一點不要壓太實,令頭髮更輕柔有彈性。

最後再噴上Designing air #持久定型噴霧定型就可以啦!


小妹之前一頭草一樣的頭髮,經導師教導後都捲出有板有眼的曲髮造型!加上用咗輕柔亮澤美髮油不單令頭髮更易Set,而且平日夾髮後毛躁感都有減少,令頭髮看上更貼服。


小妹和導師合照時間,多謝Kinki用心教導呀!小妹會多加練習,希望下次可以捲出更好髮型。


當然唔少得要用一班功不可沒嘅Lucido-L產品合照一番啦!

而小妹當日仲帶走咗Designing air #持久定型噴霧、輕柔亮澤美髮油、輕柔亮澤美髮啫喱、Designing whip #彈性曲髮泡沫,可以等小妹慢慢再練習~

文章介紹為個人喜好及用後心得,不同人士各有喜好,體質亦各有不同~
是次活動及產品由iTrial提供,希望大家會鍾意小妹分享。

小妹仲有其他Blog,FB Page及IG,歡迎大家去睇~